Fabrikksaga fra 1928

160 år gammelgeitbåt i fabrikksaga fra Angvik

Museet Handelshuset Angvik har nå fått en solid tilvekst med den gamle fabrikksaga. Her er to gamle båter – hvorav en fra 1850, en gammel slede og ulike typer gamle verktøy.
En av juvelene i samlinga i fabrikksaga er en geitbåt fra Hoem, bygd i 1850. Siste gangen den ble brukt til kirkebåt var i 1920.

Geitbåten fra Hoem har en spesiell form og konstruksjon, som gjør at den oppnår god fart. Den ble bygd til bruk som fiskebåt, til frakting av materialer, sleping av tømmer – og å ro folk fra Hoem som skulle til kirka på Tingvoll. Det er fire par årer på båten. Den ble også brukt med segl.

Den siste dagen båten ble brukt til kirkebåt var i 1920. På denne tiden var det allerede satt opp motorbåtrute, men denne dagen var motorbåten fullbooket.
Da troppet det opp en gjeng med unge sterke karer fra Hoem. Åtte mann rodde til Tingvoll. De sprengrodde, tok igjen motorbåten og rodde fra den…

BYGDE 2.000 BÅTER

Da Hoemsgeita ble bygd i Warvika i 1850, var det en kar som het Samuel Flemmen som var der for å lære seg båtbygging.
Han giftet seg på Brubæk, og tok Brubæk-navnet. Han førte båtbyggertradisjonen videre i flere generasjoner. Etterkommeren Sigurd Brubæk flyttet til Nesjestranda og bygde i sin tid hele 2.000 båter. Han var en unik båtbygger og er nevnt i fagbøkene til geitbåteksperten Jon Bojer Godal.

FISKEBÅTEN BASTIAN BRUBÆK

En annen båt som er utstilt i fabrikksaga er fiskebåten Bastian Brubæk som ble bygd i 1916. Den ble bygd for fiskeren Anders Danielsen på Veiholmen. Den eies av etterkommerne Ingvar og Bjørnar Danielsen.

En gammel slede fra Åbakken, tilhørende Stig O. Jacobsens oldefar, er også utstilt her.

For omvisning ta kontakt med Angvik Gamle Handelssted.

 

Fabrikksaga - Museet Handelshuset Angvik
Omvisning i Fabrikksaga